Vicki er frivillig – ”Jeg har aldrig tænkt, at jeg bare skulle gå derhjemme”

For 71-årige Vicki Knudsen fra Kolt-Hasselager har frivilligt arbejde forandret hendes liv. Det frivillige arbejde har i mange år været en stor del af hendes hverdag. I dag er det med til at give hende noget fra hånden, holde hende frisk og gøre en forskel for andre. Noget hun tillægger stor værdi, og som giver hende et formål med livet.

Vicki Knudsen bruger mange af de frivillige timer på at sortere og rydde op i butikken.

Af Jacob Bargum

Vicki Ravnholdt Knudsen kommer gående op ad bakken til torvet i Kolt-Hasselager. Her ligger ’Genbrugsbutikken’, hvor Vicki frivilligt arbejder fem dage i ugen. Vicki er en nøjagtig kvinde.
Da klokken præcis slår 11, står hun foran butikkens indgang. Med et lille bundt af nøgler låser hun den hvide glasdør op og træder indenfor. I de store vinduespaneler der vender ud mod gaden, står farverige vaser, antikke skulpturer og gammelt spisestel omhyggeligt side om side. Ikke meget lys trænger ind i butikken på de overskyede dage, men de loftsophængte lysstofrør sender med en knitrende lyd et klinisk hvidt lys ud i butikken.

Vicki har et par røde Crocs på fødderne og en farverig bæltetaske hængende om maven. Hun fortæller, at genbrugsbutikken er drevet af en lokalforening, men at det primært er hende, der holder gang i butikken.

”Jeg er her fire og nogle gange fem dage i ugen – plus det løse. Der er altid noget, jeg kan komme ind og rydde lidt op i, og jeg kommer aldrig i bund, for det er næsten kun mig, der er her,” fortæller 71-årige Vicki.

Frivilligt arbejde i mange former

Det frivillige arbejde har i mange år været en del af Vickis liv. Gennem årene har hun været med til at arrangere musikfestivalen ’Mosstock’, og da hun fik sit første barn, meldte hun sig siden som frivillig i vuggestuen, i børnehaven og på skolen.

”Jeg har altid taget del i bestyrelsesarbejde og været frivillig. Jeg syntes, at man som forældre var nødt til at være aktive deltagere,” fortæller Vicki, der i 1986 flyttede til Kolt-Hasselager.

I dag deltager Vicki i flere forskellige former for frivilligt arbejde i lokalområdet. Udover de op til fem dage i genbrugsbutikken er hun desuden frivillig i den lokale musikforening, Kolt kirke, sportshallen og hos organisationen Home-Start.

”Jeg vil sige, at jeg arbejder lige så meget nu, som da jeg var på arbejdsmarkedet.”

Overskuddet fra genbrugsbutikken doneres til lokalområdet – bl.a. har det lokale plejehjem ‘Koltgården’ modtaget donationer.

Pensionen kan være en omvæltning nogle

Vicki har i størstedelen af hendes arbejdsliv været socialrådgiver. I 2015 gik hun på pension efter 50 år på arbejdsmarkedet. En beslutning hun ikke var helt tilfreds med. Hun oplevede, at det var svært at få dagene fyldt ud, og hun havde svært ved at affinde sig med den store mængde fritid. Hun manglede noget at rive i, som hun selv formulerer det.

”Jeg har aldrig tænkt, at jeg bare skulle gå derhjemme. Jeg har været glad for mit arbejde, og det har været min identitet i de 50 år, jeg har været på arbejdsmarkedet.”

Allerede samme sommer Vicki går på pension, starter hun i genbrugsbutikken. Gennem en annonce i avisen starter hun også op som frivillig i organisationen Home-Start – en organisation til støtte for småbørnsfamilier.
Et frivilligt arbejde, hun i de seks år hun har været på pension, sideløbende har haft med arbejdet i genbrugsbutikken.

De mange antikke vaser og krukker stilles omhyggeligt i vinduesfacaden.

Frivilligt arbejde har mange fordele

Det frivillige arbejde er en vigtig del af Vickis liv. Det er med til at holde hende aktiv og give hende en dagligdag.
Den dagligdag hun hurtigt kom til at mangle, da hun gik på pension. Hun synes, det er vigtigt at komme ud, få brugt sin hjerne og holde sig selv i sving – en vigtig ingrediens i at holde sig frisk.

”Nogle er aktive ved at rejse meget. Jeg rejser ikke så meget, men det har jo så været det her, jeg har sat mit præg på.”

Med andre ord handler det frivillige arbejde for Vicki ikke kun om at holde sig i gang, men også om at gøre en forskel for andre.

”Jeg snakker med mange mennesker, der kommer herind, så det giver mig jo også noget. Ligesom med Home-Start får jeg lov til at gøre en indsats for en familie. Her gør jeg en indsats for de ældre mennesker, der kommer herind.”

For Vicki har det frivillige arbejde et formål. Det skaber en værdi for hende selv, men også de mennesker hun møder på sin vej.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *